Så gick jag ner 15 kg på 3 månader! Har vi på riktigt tappat omdömet helt

Så gick jag ner 15 kg på 3 månader! Har vi på riktigt tappat omdömet helt

Vart man än vänder sig idag så överöses man med vikthets. ”Så gick jag ner 15 kg på 3 månader!” Nästan alla tidningar i affären lovar att just dom har receptet: ät blaha och gå ner i vikt! , Så tappar du övervikten till midsommar! , Så lätt kommer du igång med vilken-diet-som-är-i-ropet-just-nu!

Vad är det frågan om?

Har vi på riktigt tappat omdömet helt? Vi äter mer socker och större mängder mat än någonsin och vi lever i ett samhälle där snabba lösningar är svaret på allt. Vi vill ha kakan och äta den. Dieter hit och dit för vi vill fortsätta att ligga på sofflocket och stuva i oss godsaker…

Konsekvenstänket har vi tappat helt. Ta tex gastric bypass som är en relativt vanlig ”åtgärd” för överviktiga. Vem tänker på konsekvensen? Vem tänker på vad det kan betyda när man sitter gammal på hemmet och äter mediciner som ska tas upp i den magsäck man fibblat med? Eller bara de gånger det går snett.

De gånger då det faktiskt rör sig om fetma orsakad av matmissbruk, som man inte adresserar orsaken till, utan i princip syr igen magsäcken så man inte kan äta ”för mycket.”Inte alltför sällan flyttas missbruket till tex alkohol för den bakomliggande orsaken ignorerar man. ”Bara man blir smal så blir man lycklig.” Vore det inte bättre att bara äta lagom, röra sig mer och vara lite mer försiktig med vilka snabba lösningar man väljer… (Och tänk bara på hur bra det vore om våra barn och unga slapp överösas med denna vikthets från tidig ålder…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *